Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

lørdag 14. februar 2015

RB#22: American red ale/amber + pumpemodifisering

Bestilte for en tid tilbake et par termometer for bruk in-line, uten at jeg har fått somlet meg til å sette de på plass. Tanken var å sette et in-line termometer etter motstrømskjøleren slik at man slipper Thrumometer. Og i tillegg ha muligheten til å pumpe nedkjølt vørter tilbake til kokekjele. Torsdag 12. februar var planen å brygge en red ale/amber, og dermed brukte jeg onsdags kveld til å gjøre litt modifikasjoner.

Har fra tidligere anskaffet et par klemringskoblinger (16 mm diameter), som jeg tenkte skulle passe motstrømskjøleren. Festet disse, samt termometer, hurtigkoblinger og hele bøtteballetten. Kjørte testrun med vann og alt lakk som ei sil :)

Trur det må være 15mm klemringskoblinger, evt noe annet lurt, for å få det hele tett. Uansett, idèen ble forkastet, og ble i stedet erstattet med følgende oppsett:Ny testkjøring med vann, og det var straks så meget bedre. Gikk til sengs fornøyd og glad, klar for bryggedag neste dag.

Oppskriften på brygget (som er en Evil Twin-klone, hentet fra www.mrmalty.com) er som følger:

Planlegger i tillegg å tørrhumle med Amarillo (mengde litt uklart, det blir det jeg har igjen i fryseren av Amarillo). Tenkte først å meske i kjøleboksen...


..men en test med vann viser at maks kapasitet er 22 liter, noe som passer dårlig med oppskriften. Enter Boilermaker 20 gallon:


Kjørte 50 minutter mesking på 67 grader C, deretter 90 minutters kok (for å prøve å få ønsket farge). Alt vel så langt. Klart for start av kjøling med nye modifikasjoner. Det gikk brillefint i 3 minutter, før alt kom til et skrikende stopp. Helt klart at her var det dårlig flow, noe er tett. En kjapp diagnostisering viste at problemet lå der termometeret var festet. Nippelen som var skrudd i T-koblingen på motsatt side av termometeret var av typen "ikke-fullt-så-stor-diameter". Noe som betydde at litt humlemateriale klarte å tette åpningen. Nippelen ble brukt i påvente av "korrekte" nipler som ennå ikke var kommet frem. Det medførte slakting av noe annet utstyr og på'n igjen. Denne gangen var flow'en finfin, og fikk kjølt ned det hele til ønsket temperatur før overføring til gjæringskar (etter en liten pause for å få bunnfelt det verste humlematerialet).


En liten saison var det plass til under bryggingen
Etter bryggingen, under vaskingen, funderte jeg litt på hvordan jeg kunne endre på termometeropplegget. Et av poengene med å gå bort fra Thrumometeret var jo å ha en termometerløsning som var litt mer robust og ikke henger og slenger. Fant ut at jeg uansett kom til å bruke pumpa, så kunne like greit feste termometeret på denne. Resultatet ble dermed som følger:


Vørterslanger til motstrømskjøler festet permanent med slangeklemmer, hurtigkobling (hunn) i endene

Termometer festet i pumpens inngang

Termometeret kan for øvrig kjøpes her (øvrige deler er "standard" 1/2" NPT muffer, nipler, t-koblinger, osv.):

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar