Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

fredag 21. september 2018

Oktoberfest 2018

Da var sommeren gått, og tre måneder (!!) siden siste oppdatering her. En travel sommer med bryllupsforberedelser, bryllup og oppussing av festlokaler i låven har gjort sitt til at denne bloggen har blitt stemoderlig behandlet. Nuvel, nå er man gift og høsten har endelig kommet. Det er tid for Oktoberfest!

Sommerens høydepunkt! :)


I den forbindelse er det selvsagt hjemmebrygg på menyen, og etter bryllupet i august har jeg ennå noen fat igjen. Men ingen Oktoberfest uten tysk øl, så både Helles og Hefeweissen er brygget, og gikk på fat i går. Helles ble brygget etter Tasty-metoden, slik at begge har hatt to uker i gjæringskaret. Smaksprøver virket lovende på begge to, og med litt lite headspace var det bananaramafest i gjæringsboksen der Hefe'n sto.

I tillegg har det blitt laget sauerkraut på tradisjonelt vis. Oppskriften er som følger:

  • Ta 1-2 hodekål
  • Strimle i tynne strimler
  • Ha i en stor bolle med 1-2 ss salt
  • Bland godt og la stå i 10 min
  • Start bearbeiding med hender/sleiv/hammer/annet til væsken begynner å slippe
  • Legg dette på norgesglass, press godt ned for hver porsjon som legges i, slik at væsken står over kålen
  • Dekk til med klede, eller aller helst tett lokk med gjæringslås og la gjære i minst en uke
  • Sett kaldt når ønsket fermentering er ferdig, og server kaldt eller oppvarmet

Jeg forsøkte å lage til et slags lokk til norgesglasset bestående av et avkuttet plastglass med gjæringslås. Dette fungerte sånn passe, men jeg så at avdamping var et problem. Gjorde et forsøk med å bore hull i glasslokket til gjæringslås/pakning, men endte med å ødelegge et lokk, og det andre ble veldig ujevnt hull i. Tok derfor mål av det orginale glasslokket og benyttet laserkutteren på jobben for å lage et nytt lokk i akryl. Dette passet perfekt, og jeg er meget fornøyd med den løsningen :) For de som ikke har tilgang på laserkutter går det nok fint med en stikksag og/eller hullsag.




Sauerkraut

Her ser man væsken begynner å slippe

Viktig å pakke det hardt for å unngå luftbobler, samtidig som man presser ut væske


Første løsning: Med avkappet plastglass

1 stk dårlig hull i glasslokk, samt laserkuttede nye lokk

Helles


God gang i gjæringa her; hele lokket var fylt med et fint lag gjær/krausen



Ny patent, satt som ei kula!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar