Den første obligatoriske printen var 3DBenchy - en liten båt som med sin konstruksjon har diverse utfordringer en 3D-printer må løse, og der man kan få en pekepinn på hva man bør gjøre av justeringer. Den ble seende slik ut:
Selv om det nok var noen skjønnhetsfeil her og der, hadde jeg ikke tid til å starte med justeringer riktig ennå - resultatet var godt nok for meg inntil videre. Dermed gikk jeg i gang med å printe en rekke mods til printeren, anbefalt i diverse YouTube-kanaler og forum:
Resultatet av frykt og overdreven bruk av støttemateriale. Startet med å fjerne støttematerialet, men måtte gi opp og printe en ny - uten støttemateriale :) |
For å sette printeren litt på prøve, forsøkte jeg å printe en slags gripetang, der tannhjul og det hele printes i en del, og skal fungere "ut av boksen":
Det så veldig bra ut, helt til jeg løftet den av printplata og så at den var ganske sammensmeltet på baksiden. Noen justeringer må altså til her.. Som det fremgår av bildet har jeg også byttet ut printplata med et speil (fra IKEA). Min erfaring er at dette fungerer mye bedre enn den medfølgende plata. Printer PLA med 210 grader dysetemperatur, og 65 grader på plata. Har ingen problem med å få første lag til å feste seg, og det går meget lett å løsne igjen når printen er ferdig.
Videre startet jeg med å printe deler til et kabinett til printeren. Ser for meg å teste litt andre materialer etter hvert, og stabil omgivelsestemperatur er viktig for enkelte materialer. Delene festes til 2 stk LACK-bord fra IKEA, og veggene lages av pleksiglass:
Det finnes fantastisk mye flott å printe på Thingiverse, men man må jo lage egne kreasjoner også. Dermed designet jeg noen slangeholdere i Fusion 360. Både til Lindr-slanger, og til silikonslanger i bryggeriet (for å henge på vegg til tørk etter bruk og vask). Holderene ble fine, men siden PLA er meget stivt og skjørt skulle det svært lite til for å knekke holderne.. Stive slanger må derfor tres inn i sporet; forsøker man å "klipse" de innpå vil festene ryke. Må eksperimentere med annen type filament her etter hvert:
Octoprint med Octolapse er kjekke greier har jeg funnet ut. Man setter opp en Raspberry Pi med kamera, og kobler denne til printeren. Dermed kan man logge inn på printeren og monitorere printingen via kameraet, lage timelapse, starte ny print, endre innstillinger, osv. uten å måtte være ved selve printeren.
Jeg fant en boks på Thingiverse og printet denne til Raspberryen. Deretter koblet jeg til et gammelt webkamera jeg hadde liggende og koblet det hele til printeren. Selv om jeg fikk noen advarsler om for lite strøm til systemet, så det hele ut til å fungere meget bra. Det var først etter jeg satte i gang en litt større print at det hele kræsjet og brant (ikke bokstavelig talt). Et stykke ut i printen (typisk på natta når jeg ikke fulgte med), klarte ikke Raspberryen å kommunisere med printeren, og hele printen stoppet uten mulighet til å kunne gjenopptas. X antall timer i vasken der altså. Jeg mistenker at dette har med nevnte advarsel å gjøre; brukte et gammelt adapter jeg hadde liggende, og dette leverer ikke nok ampere... Nytt adapter er derfor bestilt, og Octoprint-prosjektet er inntil videre på is.
Ellers har jeg printet en "tap handle", som ser helt ok ut:
Siste kreasjon ble ferdig i dag morges, etter 33 timer print. Møt Baby Groot! :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar