Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 7. oktober 2012

Batch #02 - Lager

06.10.2012 var avsatt dag for batch #02. Da vi har fått satt opp kjøleskap med UT200 for temperaturkontroll, var det like greit å prøve på en lager. Utgangspunktet var Warsteiner Premium Verum Clone, men det ble ganske stort avvik fra denne. Årsakene var at vi ikke hadde alle ingredienser tilgjengelig, samt at det ble litt misforståelser under veiing og knusing av malten.

Denne gang benyttet vi for øvrig Borrebrygg som leverandør av ingredienser, noe som fungerte bra. Kjøpte i samme slengen ingredienser til en porter, noe som vil bli neste brygg (en slags juleporter).

Lageroppskriften ble nå i hvert fall som følger (generert med BrewMate):


En slags pilsner
German Pilsner (Pils)

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         7.000
Total Hops (g):           60.00
Original Gravity (OG):    1.060  (°P): 14.7
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.89 %
Colour (SRM):             6.5   (EBC): 12.8
Bitterness (IBU):         25.4   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
5.000 kg Pilsner (71.43%)
1.000 kg Crystal 10 (14.29%)
1.000 kg Munich I (14.29%)

Hop Bill
----------------
25.0 g Hallertau Perle Pellet (9.4% Alpha) @ 45 Minutes (Boil) (1 g/L)
35.0 g Hersbrucker Pellet (2.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.4 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g PH 5.2 @ 0 Minutes (Mash)
10.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 12°C with Saflager W-34/70

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):                   25.0 
Original Gravity (OG):            1.060  (°P): 14.7

Total Water Required (L):         35.24

Mash
----------------
Total Grain (kg):                 7.000 
Grain Temp (°C):                  25.0 
Strike Water (L):                 21.00 
Grain Absorbtion (L/Kg):          0.90 
Water / Grain Ratio (L/Kg):       3.00 
Desired Mash Temp (°C):           67.0 
Strike Water Temp (°C):           72.6 
Total Mash Volume (L):            28.00

Sparge
----------------
Sparge Water (L):                 14.24 
Sparge Deadspace (L):             0.00 
Desired Sparge Temp (°C):         75.0 
Sparge Water Temp (°C):           88.4

Boil
----------------
Top up Water added to Kettle (L): 0.0 
Wort Volume before Boil (L):      28.9 
SG before Boil:                   1.056  (°P): 13.8 
Boil Length (Minutes):            60.0 
% Evaporation per Hour (5-15%):   10.0 
Wort Volume after Boil (L):       26.0 
SG after Boil:                    1.060  (°P): 14.7 
Losses to Trub and Chiller:       0.0 
Final Volume (L):                 26.0 
After Cooling (4% loss):          25.0


Etter hva vi har lest av andres erfaringer med BB30 ligger smertegrensen rundt 7 kg malt i maltrøret. Vi satset likevel på at dette kom til å gå smurt og satte i gang. Vi så kjapt at 21 liter vann var i minste laget, og tilsatte derfor 1,65 liter til. Etter litt røring så det straks mye bedre ut.

Vi kjørte resirkulering med pumpe under hele meskingen. Dog er pumpa til BB30 ikke helt frisk om dagen og vi hadde store vanskeligheter med å få den i gang (mail avsendt forhandler for reklamasjon). Ellers gikk det vel som det måtte gå, det ble litt stuck mash underveis uten at det skapte de helt store problemene.

Preboil SG ble målt til 1.074, noe vi ikke så komme. Etter en times kok målte vi OG til 1.066 (på ca 24 liter), noe som harmonerer med oppskriften, men ikke med logikk og fysiske lover mtp. preboil SG. Forklaringen må ligge i at vi tappet direkte fra krana uten røring, og at preboil SG således ikke kan gjenspeile SG i hele vørteren (alle målinger gjort på 20 grader C).

Vi benyttet en sil ved overføring til gjæringskar pga mye maltrester som hadde funnet veien ut av maltrøret underveis. Etter å såvidt ha fått plass til gjæringskaret i kjøleskapet var det bare vasking igjen, og selv om vi fikk noe brent belegg på elementene gikk det overraskende greit med tanke på ganske greit med maltsøl.

Da gjenstår bare en evighet med venting før vi kan sjekke vår første lager. Noen bilder fra gårsdagen:



Det diskuteres (fotball eller ølbrygging...?)

Mesking på 67 grader C



Ble litt griseri...

Rehydrering av gjær









Forsøker å holde så stabilt rundt 12 grader C som mulig

Står litt skeivt for å få plass, men det gikk på håret

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar