Da var det nytt år og nye bryggemuligheter! For undertegnedes del en absolutt nødvendighet etter at juleferien har gjort grovt innhogg i øllageret... Vi starter året med en Münchner Dunkel, en bayer. Foreløpig uten navn, og slik ble oppskriften:
Bayer
Munich Dunkel
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 25.0
Total Grain (kg): 6.150
Total Hops (g): 35.00
Original Gravity (OG): 1.055 (°P): 13.6
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 5.40 %
Colour (SRM): 21.6 (EBC): 42.6
Bitterness (IBU): 19.8 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
5.000 kg Weyermann Münchner II (81.3%)
1.000 kg Weyermann Pilsner (16.26%)
0.150 kg Weyermann Carafa II (2.44%)
Hop Bill
----------------
20.0 g Hallertau Perle Pellet (7.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
15.0 g Tettnanger Pellet (4.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
Misc Bill
----------------
5.0 g PH 5.2 @ 0 Minutes (Mash)
10.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 12°C with Mauribrew L497
Recipe Generated with BrewMate
Bayer
Munich Dunkel
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 25.0
Original Gravity (OG): 1.055 (°P): 13.6
Total Water Required (L): 34.47
Mash
----------------
Total Grain (kg): 6.150
Grain Temp (°C): 25.0
Strike Water (L): 18.45
Grain Absorbtion (L/Kg): 0.90
Water / Grain Ratio (L/Kg): 3.00
Desired Mash Temp (°C): 67.0
Strike Water Temp (°C): 72.6
Total Mash Volume (L): 24.60
Sparge
----------------
Sparge Water (L): 16.02
Sparge Deadspace (L): 0.00
Desired Sparge Temp (°C): 75.0
Sparge Water Temp (°C): 85.4
Boil
----------------
Top up Water added to Kettle (L): 0.0
Wort Volume before Boil (L): 28.9
SG before Boil: 1.051 (°P): 12.6
Boil Length (Minutes): 60.0 %
Evaporation per Hour (5-15%): 10.0
Wort Volume after Boil (L): 26.0
SG after Boil: 1.055 (°P): 13.6
Losses to Trub and Chiller: 0.0
Final Volume (L): 26.0
After Cooling (4% loss): 25.0
Brew Day Sheet - Generated with BrewMate
Vi var 2 bryggere i dag, da tredjemann hadde annet fore. Pga årstiden så vi oss nødt for å flytte inn under tak, og undertegnedes vaskerom ble således innviet. Bryggingen gikk så og si smertefritt, og vi var ferdige (inkl. rydd/vask) etter ca 5.5 timer, noe som er ny rekord :)
Igjen har vi litt trøbbel med pre-boil gravity og OG. Denne gangen brukte vi øltyv og tok ut prøver fra midten (ikke via krana som vi har gjort tidligere) både før og etter kok. Men vi målte ganske nøyaktig samme gravitet begge ganger, noe som er litt rart...
Nuvel, vi endte opp med ca. 23 liter, OG endte på 1.060 og dermed ca. 75% effektivitet, noe vi er fornøyde med. Se menyen til høyre for et oppdatert øyeblikksbilde på gjæringstemperatur :)
Meskmeister Skoglund er i gang med maltmølla
Litt usikker?
"Svinge sveiva, morratryne!"
Mesking er i gang (legg merke til de vakre detaljer på "glattcelle"-tapeten)
Sirkulering i gang
Mesking
Klart til skylling
Skylling
Skylling
Meskmeister Skoglund i gang med skylling
Meget fokusert brygger skyller med stødig og tålmodig hånd
Skylling ferdig, klar for kok
Det damper littegrann
Kjøling
Kjøling
Kjøling
Kjøling
Det herligste brygg
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar