Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

lørdag 11. januar 2014

Vinterbryggeri: Ventilasjon

Etter et mislykket forsøk med en custombygget kasse og en liten avtrekksvifte fra Biltema, var det på tide å finne frem litt større skyts. Hadde en gammel kjøkkenventilator liggende, og måtte bare fikse et oppheng for denne. Kravet er fremdeles at den skal være midlertidig og demonterbar. Endte med å bore opp den eksisterende plata til vinduet (da denne ventilatoren benytter 127 mm rør vs 100 mm på vifta i første forsøk), og feste 2 stk 2x2" til taket med hengsler (slik at disse kan heises opp når ventilatoren ikke er i bruk).

Selve ventilatoren ble festet til to stk 2x4". Disse har jeg igjen boret hull i og festet til festene i taket med en bolt. Valgte å kun lage ett hull på hver side slik at ventilatoren kan tiltes litt (for å få litt bedre bukt med kondens).

Den fikk sin ildprøve i dag under brygging av lager med 1,5 times kok. Det funket sykt bra, har aldri vært så tørr luft på bryggerommet under en bryggedag før. Vannrørene i taket var knusktørre under hele bryggingen, i motsetning til tidligere da de har dryppet av kondens. Når det gjelder kondens så er ventilatoren tiltet litt slik at mesteparten av kondensvannet renner langs kroppen på ventilatoren og drypper av i enden, noe som unngår at det treffer kokekjelen. Det er dog noe som drypper tilbake i kjelen, men det er minimalt, så jeg kan nok leve med det.

I tillegg har jeg montert opp et par kroker i taket slik at det blir enklere å løfte opp maltrøret på BB30 når man brygger små batcher alene.
2 kommentarer:

  1. Digger reodor-felgen-stilen på løsningene her! Litt som hos oss (http://www.bryggerstupet.no). Vi bruker også en gammel kjøkkenvifte (bare selve motoren og viften). Fungerer greit!

    SvarSlett
  2. Takk for det! :)

    DIY er jo en del av moroa med brygging, og ikke fritt for at det blir litt Reodor Felgen-løsninger underveis nei ;) Kunne selvfølgelig gjort det bedre estetisk sett, men så lenge det funker og ølet blir godt så holder det inntil videre!

    Dette er uansett å anse som et midlertidig bryggerom, derfor blir det ikke gjort de store, permanente, elegante løsningene.

    SvarSlett