Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

tirsdag 15. juli 2014

Prosjekt Bryggekjele: Byggingen

Alle deler på plass, nødvendig verktøy funnet fram og tid til rådighet. Da var det tid for selve byggingen av prosjektet:

1. Avmerking av litermål på innside av kjele
Det første som ble gjort etter mottak av kjele var å merke litermerker innevendig i kjelen. I retrospekt kan dette nok være lurt å gjøre til slutt, da varmeelement og HERMS-coil jo tar opp plass, noe som gjør at merkingen nødvendigvis vil endres. Fremgangsmåten som ble brukt var som følger:
  • Fylle opp kjelen (50 liter) og ta ut en og en liter og merke med sprittusj
  • Bruke elektrikerteip for å maskere, og etse inn merker og tall
Det blir noen feilkilder : Bruk av to forskjellige litermål (1 liter og 3 liter), unøyaktig måling med tommestokk som muligens heller ikke er helt 100%, samt tidligere nevnte problemstilling med kokeelement og HERMS-coil i kjelen. Uansett: Dette blir å regne som veiledende tall. Fant også ut at tall ned til 30 liter holder til vårt bruk.

Når det gjelder etsingen ble denne gjort ved elektrolyse som beskrevet her. Brukte elektrikertape til å merke av streker, dette fungerte utmerket. Selve tallene ble gjort på frihånd, da jeg ikke hadde noen sjablonger tilgjengelig (bruke tape for dette tok for lang tid). Anbefaler sjablonger, da Q-tip lager for unøyaktige streker. Jeg endte opp med å bruke selve krokodilleklemmene til å lage tallene, noe som fungerte, men veldig pent ble det ikke.
Ubesudlet kjele

Fylling av vann

50 liter vann på plass

Avmerking av litere

Verktøy for elektrolyse

Etsing pågår

Work in progress




2. Måle og bore til hull
Vi opererer med HLT på venstre fløy, og derfor ville jeg ha varmeelementet inn fra venstre side, slik at koblingsboks blir på denne siden. Benyttet 1" punch tool til å ta hullet, og etter litt utnyttet muskelkraft ble det et finfint hull. Væske ut skal være i front, væske inn på toppen mot bakside, og inn/ut til HERMS-coil på høyre side. Bortsett fra hullet til elementet brukte jeg 13/16" punch tool til denne jobben.





13/16" GreenLee punch-out tool



Hull til varmeelement
Varmeelement festet, hull til væske ut er også laget (til venstre)

Inn-/utgang til HERMS-coil





    3. HERMS-coil
    Neste steg er å forme HERMS-coil og passe til denne. Prøvde først å kveile rundt et gjæringskar, men fant kjapt ut at corneliusfat var veien å gå. Brukte plaststrips til å holde kveilen på plass mens jeg holdt på. Strippet til slutt av plastikken og fjernet stripsene:


    Tester passformen

    Ferdig kveilet

    Klar for montering

    Første versjon av klemringskoblinger festet (mer om dette senere)
    4. Koblingsboks
    Idéen er som nevnt hentet fra The Electric Brewery, og tanken med denne koblingsboksen er at den skal være vanntett og således skjerme de elektriske koblingene til varmeelementet. Oppsettet er som følger:

    Deksel | Sokkel element | Koblingsboks | Deksel | O-ring | Skive | Kjelevegg | Element med mutter

    For å få til dette må det bores et hull i dekselet som er like stort som sokkelen til elementet (1"), et hull i koblingsboksen som er større enn selve festeplaten til elementet, og dekselet må festes til koblingsboksen (TEB har en litt bedre grafisk forklaring her).

    Hullet i dekselet ble tatt med 1" punch-out tool. Det var relativt hardt materiale å komme seg gjennom, og svettet litt med denne før hullet endelig ble kuttet til. Jeg brukte bormaskin med 51mm hullsag til hullet i koblingsboksen. Festet koblingsboksen med klemmer og spiste lett igjennom. Dekselet (med hull) ble festet til koblingsboksen med JB Weld og maskinskruer med låseskiver. Deretter ble det hele primet og lakkert.


    Hull i deksel klart





    Slik ser det ut mot kjelevegg (låsemutter skal selvsagt være på innsiden av kjeleveggen)




    Deksel festet med JB Weld og skruer


    Priming



    Lakking

    Festet på kjele med strekkavlaster


    Silikon lagt på for sikkerhets skyld
    5. Montere gjennomføringer og kuleventiler
    Etter først å ha kjøpt nipler som viste seg å ha en "mage" på midten (blankt felt uten gjenger), måtte jeg bestille korrekte (helgjengede) på nytt, så det tok litt ekstra tid før man kom i gang. Fikk dog gjenbrukt disse som ble feilkjøpt andre steder, så det løste seg fint. Her er det planlagte oppsettet til væske ut-koblingen:

    Fra høyre: 1/2" låsemutter, skive (deretter kjelevegg), o-ring med skive utenpå, nippel, kuleventil, nippel, t-kobling med hhv. hurtigkobling og PT100-sensor
    Problemet med dette oppsettet var at i utgangspunktet skulle det vært en mutter mellom kuleventil og o-ring/skive, men dette ble det ikke plass til (antar at nippelen TEB bruker er lengre, evt smalere mutter). Dermed ble den løsningen skrotet, og jeg brukte i stedet en annen skive mellom kuleventil og o-ring. 

    Litt av samme problemet hadde jeg med HERMS-coilen, da mine klemringskoblinger var av annen modell enn den TEB bruker, dermed måtte jeg også her finne på noe lurt (dvs. samme løsning). Her var første utkast til HERMS ut som ble vraket:


    Når jeg endelig hadde funnet patenter som tilsynelatende virket gjensto bare å skru det hele til og teste for lekkasjer. Startet med væske ut, festing av denne gikk fint. Deretter gikk jeg løs på de to HERMS-koblingene. Her sto problemene i kø: Først fikk jeg skjæring i den ene koblingen, og brukte en hel kveld på å få løsnet kuleventilen fra klemringskoblingen (les: ødelagt begge to). 

    Resultat av varmgang i SS av samme legering (for mye kraft + friksjon - gjengeteip = katastrååååf)

    Dårlig med gjenger igjen

    Fikk gjennomgå i skrutvinga
    Fikk heldigvis kjapt en ny klemringskobling og kuleventil fra Løver på Norbrygg-forumet! Med gjengeteip og forsiktig skruing fikk jeg festet det hele. Dernest ville det ikke holde vann (vann ut og element var knusktørre, klemringskoblingene lakk). Tenkte at "fææn heller, skal ikke ha dette fra hverandre igjen læll, kjører på med silikon". Hjalp ikke det heller. Endte med å sette på en skive på innsiden av kjeleveggen, samt bytte kuleventiler på utsiden (hadde nå klok at skade bestilt opp flere kuleventiler på gode gamle eBay, og disse hadde heldigvis ankommet). Det ble til slutt tett.

    Væske inn-koblingen ble satt på helt til slutt, denne er ikke testet for lekkasjer da det ikke vil være nødvendig (skal neppe væske så høyt opp uansett). Har koblet en kulekran på utsiden (med skive og o-ring mot kjelevegg) og en skive + albue med en slangekobling på innsiden.

    6. Koble strømkabel
    Jeg kuttet til ønsket lengde på strømkabelen, avmantlet og satte ringkoblinger på lederne + jord. Tredde en strømpe utenpå kabelen og festet denne med elektrikerteip i hver ende. Så ble kabelen ført gjennom strekkavlasteren før lederne ble skrudd på polene og jord ble skrudd på jordingspunkt i koblingsboksen. Strekkavlasteren ble strammet til og den andre delen av kabelen ble terminert i et støpsel. Voila!


    Strekkavlaster




    Det som nå gjenstår er å feste og lekkasjeteste HERMS-coilen. Men dette venter jeg litt med da den ikke kommer til å tas i bruk før neste prosjekt (styringsskap) er ferdig. Det samme gjelder PT100-sensorene, så disse er heller ikke festet, har blendet av åpningene med endeplugger.

    Det gjenstår også å teste elementet samt forsegle det ytre dekselet med silikon (venter med dette til elementet er testet godt). Noen photos av det ferdige produktet:




    Kjelen har fått litt juling under den o store skjæringssitasjonen, men det er bare kosmetisk!








    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar