Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

fredag 6. mars 2015

Prosjekt styreskap: Del 3 - Kabling og kobling

Gå til del 1: Handleliste
Gå til del 2: Montering av komponenter

Komponentene er på plass, da gjenstår "kun" kabling og testing. Med så mange komponenter er det lurt å ha tunga rett i munnen, og teste hyppig. Multimeter er et must! Jeg har forsøkt å lage et slags koblingsdiagram for å vise hvordan jeg har koblet sammen det hele. Paint.Net er finfint og gratis, så har laget en fil med lagvis deling:

Last ned zip-fil med Paint.Net-fil med lagvis deling av komponenter

Flatt ser bildet slik ut:
Koblingsdiagram

Som nevnt i del 1 brukte jeg en glassfiberplate til å feste komponentene på innsiden av skapet. Dette for å unngå at strøm ledes direkte til skapet ved uhell/dårlig planlegging. For å bygge bakplaten litt ut fra selve skapet tok jeg 6 tomhylser (rifle kaliber 30-06 om det er nødvendig info), satt de i skrustikka og saget til ønskelig lengde med baufil. Man kan selvsagt benytte hva det skal være så lenge det funker. Jeg festet alle komponenter til platen før jeg festet denne til skapet. Jordingskabler ble montert først, da disse løper under bakplaten og ned til kontaktene.

Ellers er det bare å bore hull og feste med maskinskruer. Så til et bomkjøp/dårlig idè: For å få frem 5V DC styrestrøm til voltmeter og amperemeter må 240V transformeres ned. Jeg kjøpte et par forskjellige omformere, èn om konverterte ned til 12V DC, og èn fra 12V DC til 5V DC og koblet disse i serie. Det gikk heller dårlig. Endte dermed med å finne en som tok 240V AC direkte til 5V DC, og den fungerte ypperlig.

Første forsøk med to omformere per volt-/amperemeter

Koblinger i skapdør


Alt av brytere og LED kjører på 240V og brytes på èn pol, da jeg synes det var mest ryddig og enkelt for mitt behov. Det er selvsagt flere veier til Rom. Når det gjelder sensorene har jeg gjort som The Electric Brewery: Kuttet av standardkoblingene (kabelsko) og loddet på XLR. Pass på å lodde riktige kabler både på sensoren og XLR hun som sitter i skapet. Om jeg skulle gjort noe av dette annerledes ville jeg gått for andre XLR-kontakter til skapet. De er noe forbaska herk å lodde. Ser Neutrik har en variant der man kan skru fast kablene i stedet for å lodde, og det er fristende. Dyrt, men fristende..





Fiks ferdig!

En IT-ingeniørs arbeidsbenk. I serien "mann gjør ting han ikke kan"...

Slik så første test ut. Noe virket, andre ting not so much. Ampere- og voltmeter for eksempel. Skyldes hovedsaklig tidligere nevnte omformere. Da jeg byttet disse var alt fryd og gammen

En liten heads up når man tester element-kontakten. Den styres av SSR som normalt er NO (Normally Open, altså "avslått"). Jeg testet med en liten LED-lampe for å se om det var noe liv. Og jada. Selv om SSR ikke hadde trigget lyste det så fint atte. Årsak: En liten lekkasjestrøm fra SSR som er helt normalt. Kan spare deg for en times feilsøking og googling ;)

Her er noen bilder tatt nylig, når skapet endelig er ferdig og verifikasjonstest bestått:









Her kjører jeg en vifteovn på max gjennom OUTLET-uttaket. Trekker 6,7 A ved 228 V

Og her er effekten på ovnen skrudd litt ned






4 kommentarer:

 1. Jeg bøyer meg i hatten! Skulle så absolutt ha mekket meg et styreskap jeg også.

  SvarSlett
 2. Hei,

  Flott håndverk, og ikke minst god inspirasjon. Du ser ut som du er rimelig stødig i det du driver med, så må bare stille deg noen spørsmål. Jeg driver å kjøper inn utstyr fra utstyrslisten til The Electric Brewery. Jeg kommer ikke til å bygge hele kontroll panelet, men begynner med ett HERMS oppsett. Jeg skal bygge en HLT og meske kjele som er styrt med PID. Spørsmålet er bare om du vet om det ligger noen gode tegninger eller koblingsskjemaer på nettet.? Jeg har kjøpt inn PID, SSR m kjøleribbe, XLR koblinger, og 2 stk camco 5500w elementer. Nå skal det bare kobles opp. :-)
  Prøvde å se på koblingskjemaet til theelctricbrewery, men ble vel komplisert når jeg ikke skal ha alle de komponentene.

  mvh

  Joachim Haugland

  SvarSlett
 3. Hei Joachim!

  Takk for fine ord :)

  Angående spørsmålet ditt: Hvis du ikke allerede har forsøkt det så ville jeg søkt litt i Norbrygg sitt forum (https://forum.norbrygg.no/). Der er det mange som har bygget tilsvarende som du planlegger. Om du ikke finner noe der så lag en tråd i forumet og be om hjelp, så får du helt sikkert svar, i det minste en pekepinn på fremgangsmåte :)

  SvarSlett