I år stiller SØL med to øl. Nytt av årets konkurranse er en lavalkoholkonkurranse, altså en slags sidekonkurranse der det beste ølet under 3,5% ABV kåres. Jeg hadde ambisjoner om å lage et øl som passet i denne klassen, og lage en motvekt med en dobbel IPA. Imidlertid gikk ikke bryggedagen helt som planlagt, så det endte opp med en regulær IPA og en session APA. Ølene er som følger:
REGULATOR (American Pale Ale)
OG: 1.041
FG: 1.007
IBU: 38
Mesketemp: 66 grader C
Koketid: 60 min
Grist:
- 55,6 % Pale Malt
- 44,4 % Pilsner Malt
Humle:
- Magnum (27,7 IBU @ 60 min)
- Kohatu (4,8 IBU @ 20 min)
- Kohatu (5,8 IBU @ 10 min)
- Kohatu (1 gram/liter @ whirlpool)
- Kohatu (2,4 gram/liter @ tørrhumling)
Gjær: Safale US-05
Kommentar: Her ble effektiviteten mye bedre enn beregnet, og følgelig en høyere OG enn ønsket. Litt sløvhet med manglende preboilmåling gjorde at dette heller ikke ble justert. I tillegg gjæret den meget godt ut. Jeg vurderte en utvanning enten før eller etter gjæring, men bestemte meg for å gå for en session APA i stedet for å justere til under 3,5% ABV.
RETALIATOR (American IPA)
OG: 1.071
FG: 1.018
IBU: 160
Mesketemp: 66 grader C
Koketid: 75 min
Grist:
- 66,7 % Pale Malt
- 16,7 % Pilsner Malt
- 8,3 % Crystal 50
- 8,3 % Sukker
Humle:
- CTZ (115,4 IBU @ 75 min)
- Chinook (24,3 IBU @ 20 min)
- Chinook (14,6 IBU @ 10 min)
- Cascade (4,5 IBU @ 5 min)
- Cascade (2 gram/liter @ whirlpool)
- Cascade (4 gram/liter @ tørrhumling)
- Amarillo (4 gram/liter @ tørrhumling)
Gjær: WLP007
Kommentar: Her var tilfellet motsatt, nemlig dårligere effektivitet enn planlagt. Hadde ikke noe særlig spraymalt liggende heller, så justering underveis i koken utgikk dermed. Valgte heller å cap'e FG på 1.018 for litt restsødme, og presentere denne som en IPA (og ikke DIPA).
Med slike resultater fra bryggedagen blir det ikke store ambisjonene i forhold til selve konkurransedelen av arrangementet, men det har man for så vidt aldri heller hatt. Satser på at ølene blir ok (har ikke testet de ferdig karbonert ennå), og at jeg blir kvitt innholdet i fatene, i år som foregående år :)
Det man ser mest frem til er å møte gamle og nye kjente hjemmebryggere! Det gledes! Dersom jeg har forstått tilsendt informasjon rett, finner du oss på plass 98/99:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar