Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 17. desember 2017

DIY: Kryptex

Til jul tenkte jeg at husets 4-åring skulle få noe å bryne seg på under treet, og gjerne noe hjemmelaget. Tankene vandret til Da Vinci-koden og dermed ble det selvsagt en kryptex som skulle lages. Denne første kryptexen skal være enkel å løse (guttungens navn), slik at han forstår konseptet. Så får vi se til bursdagen hans i mars om man kan lage en litt vanskeligere gåte.

Deleliste:

  • Indre plastrør ("nøkkelen", her man oppbevarer hemmeligheten)
  • Ytre plastrør (her skal "bokstavskivene" kunne snurre rundt for å låse/låse opp "nøkkelen")
  • Kryssfiner
  • Trelim
  • Superlim
  • Maskinskruer (til "tenner" på nøkkelen)
Verktøyliste:
  • Båndsag eller laserkutter (til å skjære kryssfiner)
  • Drill (til boring av hull for skruer)
  • Klemmer (holde på plass elementer som skal limes)
  • Multikutter, baufil eller lignende (til å skjære plastrør)

Konseptet består av tre deler: "Nøkkelen" (som har hulrom man kan legge de store hemmelighetene inni, "Huset" (som har en slisse der nøkkelens tenner passer) og "Skivene" (som festes på "huset"). Skivene har spor slik at nøkkelens tenner passer dersom kombinasjonen er riktig:

De to plastrørene må passe inni hverandre. Jeg brukte (fra linkene ovenfor) 16 mm og 20 mm rør. Det blir dog liten plass til oppbevaring, så 20 mm og 25 mm hadde nok vært bedre (eventuelt enda større rør). Jeg har tilgang på en laserkutter, så jeg laget både bokstavskivene og skivene som skal mellom bokstavskivene på laserkutteren. Brukte 3mm kryssfiner, og laget 3 skiver per del som jeg limte sammen etterpå.


Hullet i skivene skal ha en diameter lik ytre diameter på det ytre plastrøret. I tillegg må det være rom for tennene på nøkkelen, i mitt tilfelle maskinskruer. Etter at alle skivene er laget, måler man den totale lengden på disse (når de er satt sammen slik de skal). Denne lengden er den samme lengden man må slisse ut i det ytre plastrøret (for at tennene på nøkkelen skal kunne bevege seg fritt). 

Etter at man har klargjort det ytre plasrøret kan man begynne å montere skivene. Skivene som ikke fungerer som bokstavskiver limes fast, mens bokstavskivene skal kunne rotere fritt rundt plastrøret. Når alle skivene er på plass måler man opp hvor tennene til nøkkelen skal være, ved å legge det indre plastrøret ved siden av det nå monterte "kryptexhuset". Jeg valgte å bore et hull med diameter lik maskinskruen, slik at skruene kunne skrus inn i plastrøret. Måtte da ha et større hull på baksiden av røret for å kunne sku skruen inn.

Til slutt gjenstår bare dekorering, dersom man ikke tar dette underveis. Jeg printet ut bokstavene, limte "bokstavremse" på skivene og forseglet det hele med decoupage-lakk. 


Tilpassing

Nøkkelproduksjon

Bakside av nøkkel, der skruene skrus inn

Alle nøkkelens tenner er på plass


Tverrsnitt/innside av "huset"

Ferdig "hus"

Ferdig nøkkel

Nøkkel og "hus" montert

Det som nå gjenstår er å markere linjen der bokstavene skal danne ordet eller koden for å åpne kryptexen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar