Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 25. august 2019

Motorisering av Barley Crusher maltmølle

Den trofaste Barley Crusher'en holder ennå stand, men ønsket om å få motorisert denne har lenge vært til stede. Et par billigdriller fra Biltema har allerede blitt slitt ut, og jeg liker ikke helt å torturere gromverktøyet på mølla. Etter inspirasjon fra flere tråder i Norbrygg-forumet kastet jeg meg ut i oppgaven - noe som skulle vise seg å være en tålmodighetsprøve..

Kjøpte først den billigste vindusviskermotoren jeg fant på Skruvat. Fant fort ut at jeg trengte en litt kraftigere omformer enn den jeg hadde liggende, så da ble det noen ukers ventetid på eBay-varer. Etter litt kobling av ledninger gjensto "bare" overgang mellom motor og akselen på mølla. This is my snake to the mongoose - or mongoose to the snake; I don't know animals - anyways... Diameteren på mølleakselen er velkjente og velbrukte 9,3 mm (oh the irony..). Fant selvsagt ingen akselkoblinger som passet, så måtte bore opp litt. Alt satt tilsynelatende som ei kule, helt til litt motstand ble introdusert. Da ble akselkoblingen effektivt skrellet av (Kinakvalitet på sitt beste her altså). Tilbake til tegnebrettet..


Jeg endte til slutt med å bore opp en skjøtemutter slik at den passet mølleakselen i den ene enden. I den andre enden festet jeg en del av en gjengestang. Resten av gjengestangen (altså delen som kommer ut på andre siden av skjøtemutteren) filet jeg ned noen millimeter og gjenget den opp slik at den passet den mindre skjøtemutteren som er festet til motoren... For å få festet den største skjøtemutteren til selve mølleakselen, boret jeg gjennom begge to og satte inn en M3 skrue med mutter.


Litt stresstesting viser at dette foreløpig holder. Men jeg tenker at det er et tidsspørsmål før noe ryker her. Heldigvis er delene både billige og tilgjengelige, så om det i det minste holder noen batcher så kan jeg leve med det. Såvidt. Det er vel sikkert vel anvendte penger å investere i en ny mølle snart uansett - og da med litt mer standardstørrelse på mølleakselen.

Bottom line: Har du en Barley Crusher; ikke gjør dette hjemme! :DIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar