Lovlig seint ute ble det i dag satt en juleale. Vi falt ned på en portertilnærming:
JuleAle Porter
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 21.0
Total Grain (kg): 6.800
Total Hops (g): 24.00
Original Gravity (OG): 1.070 (°P): 17.1
Final Gravity (FG): 1.018 (°P): 4.6
Alcohol by Volume (ABV): 6.88 %
Colour (SRM): 24.3 (EBC): 47.9
Bitterness (IBU): 17.6 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 90
Grain Bill
----------------
5.400 kg Pale Malt (79.41%)
1.000 kg Munich II (14.71%)
0.400 kg Carafa I malt (5.88%)
Hop Bill
----------------
14.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
10.0 g Northern Brewer Pellet (9.6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
Misc Bill
----------------
5.0 g PH 5.2 @ 0 Minutes (Mash)
10.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Cinnamon @ 5 Minutes (Boil)
20.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safbrew T-58
Recipe Generated with BrewMate
Recipe Specs
----------------
Batch Size (L): 21.0
Original Gravity (OG): 1.070 (°P): 17.1
Total Water Required (L): 31.86
Mash
----------------
Total Grain (kg): 6.800
Grain Temp (°C): 25.0
Strike Water (L): 20.40
Grain Absorbtion (L/Kg): 0.90
Water / Grain Ratio (L/Kg): 3.00
Desired Mash Temp (°C): 67.0
Strike Water Temp (°C): 72.6
Total Mash Volume (L): 27.20
Sparge
----------------
Sparge Water (L): 11.46
Sparge Deadspace (L): 0.00
Desired Sparge Temp (°C): 75.0
Sparge Water Temp (°C): 91.1
Boil
----------------
Top up Water added to Kettle (L): 0.0
Wort Volume before Boil (L): 25.7
SG before Boil: 1.062 (°P): 15.2
Boil Length (Minutes): 90.0 %
Evaporation per Hour (5-15%): 10.0
Wort Volume after Boil (L): 21.9
SG after Boil: 1.070 (°P): 17.1
Losses to Trub and Chiller: 0.0
Final Volume (L): 21.9
After Cooling (4% loss): 21.0
Brew Day Sheet - Generated with BrewMate
Siden vi skulle flaske batch #2 etter brygging bestemte vi oss for å starte i ni-draget, for å bli ferdig i kristelig tid. Det viste seg vanskelig for 2/3 av lauget, og en kom drassende 09:30, den siste nærmere klokka 10. Undertegnede hadde dog vært tidlig oppe og meskevann sto og varmet seg i kjelen slik at vi vant litt tid.
Da pumpa tok kvelden ved forrige brygg har vi fått tilsendt en ny i erstatning og denne fungerte utmerket. Ingen store komplikasjoner under bryggingen, og oppskriften ble stort sett fulgt til punkt og prikke. Noe vannjustering innledningsvis for å korrigere temperatur under mesking, ellers var det lite avvik.
Vi glemte (igjen) å ta ut vørter fra selve kjelen til pre-boil SG (i stedet tappet vi fra kran i bunn). Det gir seg utslag i for høy (ukorrekt) pre-boil SG måling.
Etter brygging og vasking var vi klar til flasking av lager i 15-tiden. Den har nå stått og gjæret i 5 uker på rundt 10 grader Celsius. FG målt til 1.020, smaker som pilsner skal smake. :) Etiketter var ferdig klipt på forhånd så det gikk ganske radig med tre stykker, etter samlebåndprinsippet.
Så nå står 45 halvlitersflasker lager til karbonering, og ca 20 liter JulePorter til gjæring. Så blir det vel jul i år også, dog med noe sein julebrygging. :)
Mesking er i gang
Samtalen går lystig blant bryggerne
Skylling. Her med "der grosse Sparger"
God kok!
Bryggermat på bakrommet
Lektyre på bakrommet mens kokingen går sin gang
Full kontroll over nedtelling på siste steg i kokingen
Den herligste vare!
Du skal ikke beGJÆRe din nestes...osv.
Saddle up!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar