Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

torsdag 25. juli 2013

Nytt bryggeri - Oksygenering

For å forbedre gjæringsprosessen, og dermed forbedre det ferdige brygget, har vi nå gått fra "riste-gjæringsbøtte-metoden" til å tilsette ren oksygen før gjæren pitches. Med inspirasjon fra Norbrygg-forumet ble denne saken laget på bakgrunn av følgende handleliste:

Regulator fra Jula (må bestilles fra deres reservedelslager pr epost, og hentes i varehus: MIGNON oxygen reducer M12X1 RH-IT 220500 (best.nr. R020334)), kr 225,-
Slangenippel 1/4" - 4 mm fra Biltema (art.nr. 17255), kr 27,-
Slangenippel hun 1/4" - 6 mm fra Biltema (art.nr. 17249), kr 27,-
4 mm slange fra Biltema (art.nr. 15300), kr 40,-
Øvrig slange hadde vi fra før, samt slangeklemmer og gjengetape


Ferdig, klar til bruk!

Løsning for å koble sammen de ulike slangedimensjonene 

Flow meter

28 kommentarer:

 1. Fint oppsett, og takk for handlelisten!
  Jeg lurte på en ting ang. desinfisering, holder det å desinfisere diffusjonssteinen og slangen som kommer i kontakt med vørteren, eller desinfiserer du resten av slangene også?

  SvarSlett
 2. Hei! Bare hyggelig - det var litt av poenget å dele med likesinnede :) Når det gjelder desinfisering har jeg kun desinfisert det som er i kontakt med vørteren, altså slangen fra flowmeteret og ned til og med diffusjonssteinen. Pleier som regel å ha en stor bøtte med Star-San-løsning under bryggingen, så lar den ligge en stund oppi den før bruk.

  SvarSlett
 3. Da har jeg fått alt dette i hus, mangler bare slangene! Men hvordan fikk dere tettet overgangen mellom slange og regulator? Jeg ser at nippelen på regulatoren min er svært tynn.. Holdt det med slangeklemme, slik det ser ut på bildet? Og hva er diameteren på den øvrige slangen dere bruker?

  SvarSlett
 4. Hei Trond! Slangen fra regulatoren er den som er listet fra Biltema, 4 mm ID. Med den slangen holder det med slangeklemme. Den andre slangen har ID på 1/4" slik at den passer både overgangen og diffusjonssteinen (som begge har 1/4" barb). :)

  SvarSlett
 5. Flott, takk skal du ha! Da blir første brygg beluftet med ren oksygen en realitet på fredag! :)

  SvarSlett
 6. Hei Glenn, hvor mange brygg holder en slik oksygenflaske til sånn ca?

  SvarSlett
 7. Hei Patrick! Det er jeg ikke sikker på, da jeg ennå ikke har brukt den opp :)
  Har til nå benyttet den 9 ganger totalt (altså, oksygenert 9 x 25 liter). Sier ifra hvor mange brygg den holder til når den er tom :)

  SvarSlett
 8. Hei! Hvor lenge lar du den gå i hver batch? Er det nødvendig med flowmeteret i og med at du vel kan justere flow på ventilen? Mvh Svein Erik

  SvarSlett
 9. Hei Svein Erik! Flowmeter er nødvendig for å se at det er korrekt mengde O2 pr minutt som slippes ut. En gyllen regel er 1 minutt på 1 liter/min på en 25 liters batch.

  Funker selvsagt uten flowmeter også, men da vet du jo ikke hvilken mengde O2 du tilsetter på den tiden du oksygenerer, noe som kan føre til inkonsistens i resultatene på sikt (for mye/for lite oksygen tilsatt). :)

  SvarSlett
 10. Takk for handleliste:) Men er slanger og oksygenen næringsmiddelgodkjent?

  Jeg har lånt en lignende sak, den pumper ut 2,5 liter pr minutt. Tenker jeg korrekt når jeg sier at jeg må benytte 24 sek på 25 liter vørter med denne "flowen"? (60 sek / 2,5 = 24)

  SvarSlett
 11. Dårlig med næringsmiddelgodkjenning, så det får man ta på egen risiko. Du har ikke flowmeter, men pumper konstant med 2,5 L/min? I så fall ville jeg tenkt på samme måte ja :)

  SvarSlett
 12. Hvor mange brygg holdt denne løsningen til?

  SvarSlett
 13. Denne flaska har ennå ikke gått tom, og har vel oksygenert 17 x 25 liter vørter om jeg ikke har talt feil.

  SvarSlett
 14. Takker for oppskrift. Flowmeter bestilt i kveld. Til uka blir det tur innom BryggSelv, Jula og Biltema.
  Liker denne bloggen godt. Blitt noen timer lesing her ja.

  SvarSlett
 15. Takk for tilbakemelding, hyggelig at folk har nytte av skriblerier og småprosjekter man sysler med! :)

  SvarSlett
 16. Hei Hallgeir!

  Hvis du ser på linken i handlelisten ovenfor (http://morebeer.com/products/diffusion-stone-5-micron-carbonationoxygenation.html) så ser du at min versjon har en slangenippel, og ikke gjenger. Dermed er slangen kun tredd på og festet med en slangeklemme :)

  SvarSlett
 17. Hvordan rengjør du dette før og etter bruk?

  SvarSlett
 18. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 19. Før bruk legges delene som skal i kontakt med vørter i Star-San. Etter bruk skylles slangen med varmt vann, nedsenkes i Star-San og slipper ut litt O2 mens steinen er i Star-Sanløsningen. Tørkes og legges bort.

  SvarSlett
 20. Er det nok med 1 minutt på en 25 liters batch på 1 liter/minutt på flowmeteret?

  SvarSlett
 21. Har testet oppskriften og det fungerte aldeles strålende. Blir spennende å se utgjæring nå. Bra med kunnskapsdeling - kudos!

  SvarSlett
 22. Jeg fant denne http://www.ebay.com/itm/201398901599 Forstod at oksygen fra Jula ikke er næringsmiddelgodkjent. Men er det "ulurt" å bruke den? Noen som har hatt problemer?

  SvarSlett
 23. Vel, mange som bruker den i hvert fall. Har ikke merket noe til eventuelle bieffekter ennå ;)

  SvarSlett
 24. Takk for bra og lett forklarlig opplegg med linker og tips, nå har jeg fått bestilt fra Jula og Ebay så nå er det bare og vente på alle deler samt kjøpe inn flaske og slanger... det er sånn som dette vi hobby bryggere trenger så alt ikke blir gresk for oss :-)

  SvarSlett
 25. Takk for tips. Har nå bestilt regulator fra Weld Uk, og flowmeter fra eBay. Nå blir det tur til Jula og biltema :-)

  SvarSlett
 26. Nydelig blogg og akkurat den infoen jeg trenger til eget oksygen-utstyr. Takk!

  SvarSlett