Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

lørdag 5. oktober 2013

Status batch #8 - Irish Red Ale +blow-off + ny BB30-pumpe

Mandag 30. september ble denne flasket og kegget under tvil. Den siste delen av gjæringstiden begynte nemlig brygget å lukte litt funky. Litt ubestemmelig, men i nærheten av sterk alkoholukt. Antar vi har vår første infeksjon her. Alle tre gjæringsfat hadde samme merkelige lukt. Smaken var forsåvidt grei nok. Fargen var mørkere enn planlagt så alt i alt var vel ikke dette helt vellykket.

Årsaken til denne mulige infeksjonen er noget uklar, men kommer vel enten fra gjærstarteren eller for dårlig desinfeksjon av den nye motstrømkjøleren. Uansett ble den overført fat og flasker just in case ;) FG ble målt til 1.011 og ABV dermed på rundt 6.7.

Personlig kegget jeg denne på mandag og tok en liten smaksprøve i går. Synes det er noe ved denne som jeg ikke liker, og med tanke på den funky lukta i gjæringskaret blir jeg automatisk litt skeptisk. Har derfor satt denne til side, mye mulig det blir en Ninkasi-ofring på denne i nærmeste framtid...

Så til noen strakstiltak: Rengjøring/desinfisering av motstrømskjøler er grei. En annen ting er den voldsomme gjæringsaktiviteten etter at vi gikk over til oksygenering og gjærstarter. Lokkene blir blåst av og det flommer over i gjæringskarene. Frykten for at en infeksjon sniker seg inn denne veien er absolutt til stede. Derfor har vi laget blow-off tubes på gjæringskarene:

Lokk før mod

Bordgjennomføring

...litt action med et hullbor

...og vips, så var gjennomføringen på plass!

Slange festes med slangeklemme

Ferdige gjæringskar med blow-off tubes


Handleliste Biltema:

Bordgjennomføring (art.nr. 25431), kr 12,90 pr stk
Uarmert vinylslange (art.nr. 26518), kr 64,90 pr 5 m
Slangeklemmer hadde man liggende (slangen har litt større ID enn gjennomføringen, men den tres bare ned over gjengene og festes der).


I tillegg har olbrygging.no fått inn de nye pumpene til BB30, så vi fikk returnert den gamle pumpen og tilsendt en ny. Denne skal testes ved neste bryggedag:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar