Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 24. november 2013

Batch #9 - JuleAle 2013

Lørdag 2. november ble årets juleale laget. Oppskriften er hentet fra Brewing Classic Styles, "Ol' Yule Loggy" (av type Christmas/Winter Specialty Spice Beer), tilpasset til 50 liter. Siden vi har flyttet inn for sesongen er det dårlig med gassfyring. Løsningen er å meske i den minste Boilermakeren (og bruke BB30 som HLT og skylle med AutoSparge) og overføre vørteren til den største Boilermakeren. Når skylling overføres vørteren i flere omganger til BB30 for kok (i dette tilfellet to ganger da vi satset på 50 liter).

Så, hva gikk bra og hva gikk galt? Nå har det vært hyppig skifte av utstyr og lokasjoner de siste månedene, noe som er uheldig for konsistensen da parametre stadig endres. Det vi primært bommet på denne gangen var å ta med temperaturen på malten i beregningen. Denne hadde nemlig blitt hentet hos vår lokale leverandør og overnattet i bilen. Således var den langt unna de beregnede 20 gradene som er lagt inn i BeerSmith (nærmere 5 grader antakeligvis). Når vi samtidig hadde litt for kaldt meskevann ble mesketemperaturen litt for lav (lå på ca 62 grader mot planlagt 67). Da vi ikke har mulighet til å tilføre mesken varme lot vi det gå for lut og (litt for) kaldt vann. Temperaturen holdt seg i hvert fall temmelig stabil, med varmetap under 2 grader på 1 time. Bortsett fra det gikk det relativt greit. Må finne på noe lurt med tanke på ventilasjonen samt få på plass motstrømskjøleren til neste gang.

Planlagt OG ble ikke nådd, den endte på 1.070.

Oppskrift:

Romtemperaturen er vinterbryggeriet er litt kaldt for hva denne skulle gjære på (12-14 grader mot 18-20 graders gjæringstemperatur). Dermed måtte det justeres litt med varmeplate, temperaturkontroll og panelovn. FG ble målt til 1.014 og ølet ble fatet/flasket søndag 24.11.13. Smakstest viste en "hale" av krydder. Blir spennende å teste denne om et par uker :) Én måned til jul!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar