Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

lørdag 25. april 2015

Bryggeribesøk og ølsmaking på Haandbryggeriet

I går kveld var jeg på bryggeribesøk og ølsmaking på Haandbryggeriet i Drammen i regi av Velferdsfondet på jobben. Vi var ca 50 stk fra bedriften og skulle få en guidet visning av bryggeriet med påfølgende ølsmaking.

Vi ble tatt i mot av Rune Eriksen, en av gründerne og medeier i bryggeriet. Omvisningen startet på lageret, der man fikk se siloer, maltsekker, humle og en maltkvern av litt større dimensjoner enn man er vant med nede i kjelleren. Rune kunne fortelle at de hadde startet med et 800 liters brygghus fra England, før de gjennom årene hadde vokst seg ut av 2 lokasjoner og byttet brygghus et par ganger. Per i dag har de et tysk brygghus med kapasitet på 5000 liter.


Bryggeriet sett fra besøksrommet i 2. etg.



Rune forteller om historikk og råvarer

Her kommer knust malt via transportbelte direkte til mesketank. Videre er det siltank, kokekjele og whirlpoolkjele før vørteren kjøles ned i en varmeveksler over til gjæringstank


Rengjøringsmidler, type kraftige


7000 liters fat som er arvet fra Arcus etter at de flyttet til Gjelleråsen. Har tidligere vært brukt til Eau de vie, nå huser de Haandbryggeriets surøl.

Tankene nederst til venstre er humletilsetninger (totalt tre stk, kun to vises i bildet)



Tappelinja med kapasitet på ca. 3000 flasker i timen


Gjæringstanker

Fat med surøl i bakgrunnen



Tanken til venstre i bildet er en humlekanon, som benyttes til tørrhumling ved at humle "skytes" inn i gjæringstankene




Etter endt omvisning ble det prøvesmaking av 5 øl kombinert med enkel mat. Vi fikk servert følgende:

Bavaria (hveteøl) servert med bruschetta med reker og avokado
Ardenne blond (belgisk blond) servert med dampede blåskjell
Humlekanon (IPA) servert med chili kjøttboller
Norwegian Wood (farmhouse ale) servert med landbrød med varmrøkt laks
Norser Porter (porter) servert med brownies

En finfin ølsmaking med mye godt i glasset. Det ble anledning til å kjøpe øl i etterkant av smakingen, og valget falt ned på følgende:

Nytt øl fra Haandbryggeriet, Session IPA. Centennial og Amarillo er dominerende humler i denne ifølge Rune

Tindbic, en surøl. Funky saker, meget oppegående


Summa summarum en flott kveld i Drammen, kan anbefales på det groveste. Rune er en meget hyggelig kar som svarer velvillig på spørsmål om prosess og ingredienser. Har flere gode historier på lager, og hadde man hatt anledning kunne man gjerne sittet en hel kveld og snakket øl med denne mannen.

Returnerer til Haandbryggeriet om en måneds tid, da er det klart for Haanbryggeriets ølfestival 2015!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar