Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 15. desember 2013

Ny dings for gjæringstemperaturkontroll

Etter tips fra Erlend H. (igjen) på Norbryggs forum har vi gått til innkjøp av et par sånne (på 5 meter):

Frost protection heating cables

De er testet i dag i vinterbryggeriet, som holder ca 9-10 grader når varme ikke er slått på. Fylte opp 25 liter vann som holdt ca 17 grader, festet en slik kabel rundt gjæringsbøtta og koblet denne kabelen til temperaturkontroller. Kontrolleren trigger oppvarming når temperaturen synker under 18 grader. I tillegg til denne kabelen er også en liten panelovn tilkoblet temperaturkontrolleren. Temperaturen steg sakte, men sikkert til 18 grader og ligger nå på ca. 19 grader. Med andre ord ser dette ut til å funke meget bra. Slipper da unna med å varme opp kun gjæringsbøtta, og ikke hele rommet, når der skal gjæres. Med 10W/meter blir det ikke det store forbruket heller :)3 kommentarer:

 1. Jeg bor i en liten leilighet uten mulighet til ekstra kjøleskap og har tenkt å prøve denne løsningen. Hva tenker du om å legge et lag liggeunderlag på utsiden for å slippe for mye varmetap?

  Med liggeunderlag rundt burde det kanskje holde med 5m kabel for å holde varme i 2 gjæringskar samtidig også. Eneste problemet er at STC-sensoren bare kan festes på ett av gjæringskarene og jeg ser for meg et mulig temperaturproblem på det andre. Har du noen tanker rundt dette?

  SvarSlett
 2. Med mindre leiligheten din er veldig kald trenger du ikke noe mernisolasjon. Jeg ville kjjøpt 2 stk 5 metere og koblet begge på samme stc, der sensoren er festet på det ene karet.

  SvarSlett
 3. Takk, for raskt svar! Jeg har nå fått koblet opp STC-1000 og prøver meg med èn 5m varmekabel til begge bøtter og sensor festet på det ene karet og så tar jeg en test noen dager med vann. Hvis det fungerer dårlig gjør jeg som du tipset om og kjøper en kabel ekstra.

  SvarSlett