Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

søndag 28. juli 2013

Temperaturkontroll STC-1000



Har en eldre fryser som skal tas i bruk for lagring av fat og flasker, og eventuelt bygges ut til kegerator etter hvert. Trenger altså en temperaturkontroller til denne fryseren, så i går ble en slik satt sammen.

OPPDATERING 18.01.2016
Siden denne siden viser seg å være ganske populær, har jeg tatt noen oppdaterte bilder av selve koblingene, da mange spør om dette. Here goes:

Alle STC-1000 jeg har bestilt har denne rekkefølgen på koblingene


Korresponderende koblingsskjema vil derfor bli seende slik ut





Overblikksbilde

Koblinger STC-1000. Fra venstre: Til "live block", til "neutral block", sensor, sensor, til "live block", til kjøleutgang, til "live block, til varmeutgang

Her er (fra venstre): "live block", "earth block", "neutral block". Nederst ser man hovedinntaket, som går til stikk i vegg. Til høyre utgang til kjølekilde og varmekilde. Alle jordledere termineres i "earth block" og kommer fra hhv inntak, kjølekilde og varmekilde. Alle "blå ledere" fra inntak, varme- og kjølekilde går til "neutral block". "Brun leder" fra inntak går til "live block", "brun leder" fra varmekilde til STC-1000 port 6, og "brun leder" fra kjølekilde til STC-1000 port 8. 


Deleliste:
STC-1000 modul fra eBay, kr 116,-
Koblingsboks fra Clas Ohlson (art.nr. 32-7417),  kr 139,-
2 stk vegguttak fra Clas Ohlson (art.nr. 32-5441), à kr 49,-
Ledning med støpsel (hadde dette liggende fra før)
WAGO-klemmer

Da alt var ferdig og støpselet ble satt i sto det "EE" på displayet og en stygg lang pipelyd var å høre fra modulen. Svettet litt da jeg trodde noe var feilkoblet, og hadde lite lyst til å begynne forfra igjen. Heldigvis var det kun den ene lederen til sensoren som hadde løsnet fra STC-1000, så det var en quick fix :)

Koblingsboks 

Merket av for innfelling av STC-1000 

Hull til STC-1000 ferdig skjært ut ( ikke så voldsomt pent, men det spiller ingen rolle da modulen dekker dette) 

På plass 

 Hull til feste av stikk

Stikk festet 

Hull til gjennomføring av ledning 

Ledning til støpsel 

Et lite hakk til gjennomføring av sensor
Koblingsskjema som ble brukt. NB! På min modul er "HEAT" og "COOL" motsatt av dette skjemaet. Jeg koblet derfor "HEAT" til nr. 6 og "COOL" til nr. 8. Ellers er det helt likt.

Ledninger festet og tvinnet sammen, klare for lodding
EDIT: I etterkant har jeg gjort om på dette, og benyttet WAGO-klemmer i stedet for lodding. Anbefaler absolutt disse klemmene fremfor en muligens skjør lodding

En slags lodding, ikke så pent, men det duger til formålet

Ledninger ført i gjennom lokk, krympestrømper satt på

Krympestrømper ferdige

Strips satt på ledningene for å unngå at disse blir revet ut ved belastning

Klar for kobling av stikk

Stikk ferdig koblet

Ferdig!

Stikk merket og modulen fungerer som den skal


17 kommentarer:

  1. Hvordan kopler du denne slik at den styrer temp på kjølekap? sorry, men ny i faget

    SvarSlett
  2. Hei! Du legger sensoren inni kjøleskapet, og kobler stikket fra kjøleskapet i uttaket for kjøling (som jeg har merket "Kjøleelement"). Så plugger du selve STC'en i veggen. Deretter setter du temperaturintervallet du ønsker. Når temperaturen overstiger dette intervallet, vil kjøleskapet starte, og kjøle ned inntil temperaturen er innenfor gitt intervall. Da vil strømmen til kjøleskapet kobles fra automatisk.

    SvarSlett
  3. Ok, og da for å bruke det som "vanlig" kjøleskap bytter du sikkert om stikkkontakten fra kjøleskapet over til der du har merket varmeelement ?

    SvarSlett
  4. Dersom du ikke skal styre temperaturen er det like greit å plugge kjøleskapet direkte i veggen, som vanlig :) Men ja, du kan selvfølgelig også sette stikkontakten i varmeelement også, forutsatt at du har satt temperaturintervallet lavere enn temperaturen kjøleskapet klarer å holde.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva har du brukt som varmer i skapet? hårføner ?

      Slett
    2. Hårføner trur jeg ikke du bør teste med. Jeg har tidligere brukt frostvakt fra Biltema, men bruker nå utelukkende "varmebelter" som jeg har skrevet om her: http://bryggerlauget.blogspot.no/2013/12/ny-dings-for-gjringstemperaturkontroll.html

      Slett
    3. Ei 60W lyspære er mer enn nok til å holde tempen.

      Slett
  5. Tusen takk for innføring, da får jeg prøve

    SvarSlett
  6. Takk for bra innføring. Jeg har akkurat bygd min første stc100.

    SvarSlett
  7. Flott DIY! En ting jeg lurer på. Hvordan fester/legger du temperatur sensoren? Hiver du kanskje den oppi karet via gjæringslåsen?

    SvarSlett
  8. Hei Ronny!

    Sensoren fester jeg til utsiden av gjæringskaret med teip. På utsiden av sensoren teiper jeg fast materiale for isolasjon, f.eks. styrofoam eller isopor. Det rekker i massevis og vil gi tilnærmet temperaturen på vørteren på innsiden av karet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Går også å putte sensoren i en flaske/kopp med vann som plasseres i kjøleskapet, da får du korrekt temperatur i forhold til vørteren/ølen :)

      Slett
    2. Det er ikke alltid helt riktig, spesielt om det er mye gjæring på gang. Dette frigjør mye varme, og vil føre til signifikant forskjell mellom vannet og vørteren. Om du skal ha sensoren i noe som helst ville jeg derfor kjørt på med teip på gjæringskaret.

      Slett
  9. Hei, har du noen ide hvor jeg kan få kjøpt en ny temperatur sensor til min stå-1000? Hilsen Per Anton fra nabobygda

    SvarSlett
    Svar
    1. Prøv denne :)

      http://www.ebay.com/itm/400742912480?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649

      Slett
  10. Hei.
    Takk for flott guide.

    Raskt spørsmål:

    Om strømmen ryker en periode på noen timer. Vil denne huske alle innstillinger som er satt? Eller blir den resatt og går tilbake til fabrikkinstillinger?

    Har en lignende sak, fra Tyskland, den er fantastisk. Men den husker ikke settings, og går tilbake til default. Tragisk når en brukte fryseboks som kjølerom og oppdaga at den var minus 20 etter strømbrudd.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      Nå skal jeg ikke være bombastisk, og det er flere versjoner av Firmware på STC-1000, men alle mine husker innstillingene etter strømbrudd.

      Slett