Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

onsdag 15. januar 2014

Oversikt over bryggerikonstellasjoner og utstyr

Litt avhengig av årstid, hva som brygges og hvem som brygger, har vi litt forskjellig konstellasjon og plassering på bryggeriet. Samtidig er det jo stadig litt endringer og forbedringer i luften, slik at bryggeriet i seg selv er en levende organisme. Sort of. Uansett, her er noen linjer og bilder om/av utstyret per i dag:

Hot Liquor Tank/Tun (HLT)
Vi startet opp i 2012 med en 2. generasjons Beer Brew 30 (BB30), som ganske raskt ble modifisert. Denne benyttes i dag som HLT. Det vil si, når vi kjører større batcher blir denne litt for liten. Vi bruker da i tillegg en Kervel 2000W kokeplate og en 14 liters kjele, eldre type. Fyller da fra kjelen til BB30 etter hvert som denne tømmes. Litt tungvindt, men det funker. Må vel få tak i en 50 liters kjele med noen elementer etter hvert. Kranen på BB30 er byttet til en kulekran fra Biltema, med hurtigkobling (1/2") for enkel kobling til AutoSparge og motstrømskjøler.





Mash Liquor Tank/Tun (MLT)
Til mesking benytter vi en 20 gallon Blichmann Boilermaker med falsk bunn (også den fra Blichmann). MLT er isolert med liggeunderlag festet med reimer. Vi har ingen varmetilførsel til MLT, og vi opplever å miste kun 1-2 grader i løpet av 90 minutter (0-1 grad i løpet av "vanlig" mesketid på 60 minutter). Ulempen er at man kun får et meskesteg. Per nå er dette likevel adekvat, men det kan jo være at man finner på å investere i en litt mindre gassbrenner til formålet. MLT er utstyrt med Blichmann AutoSparge med hurtigkobling (1/2").




Boil Kettle (BK)
For koking av vørter har vi en 30 gallon Blichmann Boilermaker, og en 21 kW Blichmann TopTier Floor Standing Burner. BK er utstyrt med hurtigkoblinger (1/2")




Kjøling
Vi har en motstrømskjøler fra MoreBeer for å kjøle ned vørteren. Denne er utstyrt med hurtigkobling på vørter inn-siden for enkelt tilkobling til BB30 eller BK. På vørter ut-siden kobler vi til et Blichmann Thrumometer når vørteren skal kjøles, slik at vi kan enkelt kan monitorere at vørteren har korrekt temperatur (og eventuelt justere fortløpende). 





Gjæring
Vi benytter utelukkende gjæringsbøtter av plast, da vi synes det funker greit så lenge man er nøye med å ikke ripe de opp innvendig. Når det gjelder temperaturkontroll av gjæringsforløpet har vi flere metoder å velge blant. Vi disponerer et stort kjøleskap, en fryser, og større kjellerarealer. Vi har en stk UT-200, en stk STC-1000 samt en slags lillebror av STC-1000 som har samme funksjonalitet som en UT-200 (egentlig har vi to av denne, men bare en er koblet opp per i dag). I tillegg har vi 2 sett med 5m "varmekabler" som kan festes rundt gjæringsbøtta. Vi har også en varmeplate fra Petit, og en Arduino-basert temperaturlogger. På denne måten skal vi være greit forspent med midler for å ha en korrekt gjæringstemperatur. Det benyttes oksygen fra Jula til oksygenering av vørter ifm gjæring.

STC-1000 sin lillebror, bygd inn i en matboks (!). Styrer i dag gjæringstemp på en tysk pils


En tysk pils gjæres med "varmekabler" festet til gjæringsbøtta

Temperaturlogger

STC-1000

Oksygen

UT-200. Styrer i dag en fryser der man har øl til lagring/kjøling/kondisjonering



Varmeplate fra Petit og en 5m "varmekabel



Øvrig utstyr
For å flytte vørter fra MLT til BK samt sirkulering av vørter under mesking, benyttes en March-pumpe med hurtigkoblinger (1/2"). Denne er tilkoblet en fjernstyrt bryter fra Clas Ohlson slik at man kan enkelt starte og stoppe pumpen etter eget forgodtbefinnende.


2/3 av bryggerlauget holder ennå på med flasking, så vi har en håndkorker, type bordmodell, til dette formålet.


Til knusing av malt har vi kjøpt en Barley Crusher som fungerer meget bra.


Den siste 1/3 av bryggerlauget kjører primært fat, og varene leveres da fra et lite kjøleskap med Perlick tappetårn.




Ellers har vi en hjemmelaget magnetrører fra en gammel CPU-vifte som fungerer utmerket til gjærstartere av ulike størrelser.




Malt blir lagret i plastbøtter i forskjellig størrelse kjøpt fra Auer Packaging.


Konstellasjoner
På sommerstid opererer vi i et uthus/låvebygning og da kjører vi som regel batcher som er max av det utstyret kan håndtere (ca. 90-100 liter). Vinterstid flytter vi innendørs, og da får gassbrenneren hvile frem til sommeren. Måten vi løser koking på her er å brygge 50-liters batcher som meskes i MLT, overføres til BT under skylling, og siden overføres og kokes i 2 omganger på BB30. Når undertegnede brygger alene som "Rogue Brewing" lages det som regel 5 gallon batcher, og da brukes kun BB30.



Kommentarer eller spørsmål? Fyr løs i kommentarfeltet! :)

4 kommentarer:

  1. Artig å lese! Imponert over fleksibiliteten - hvordan de enkelte delene kan btuked inne/ute og til større og mindre batcher. Den 21 kw brenneren. Dere trenger vel ikke kjøre den på 100% ...? Hvor lenge varer en sånn 11 kg gassflaske da?

    SvarSlett
  2. Hei! Nei, vi kjører ikke den på 100% nei. Litt usikke på hvor stor "åpning" vi pleier å ha, men det er jo å justere til man får klar blå flamme fra alle dyser. Når det gjelder gassforbruk så kan jeg dessverre ikke svare noe konkret der heller. Vi rakk kun å brygge 2-3 brygg etter vi fikk brenneren, og før vi flyttet innendørs. Og startet med en nesten tom flaske (som holdt til litt over 1 brygg), og så koblet vi på en ny til de neste bryggene. Har ikke veid flasken.

    Får teste og beregne litt til våren, så skal jeg poste info om gassforbruk da :)

    SvarSlett
  3. Hei, hvor lang tid tar oppkok av full BK?

    SvarSlett
  4. Må sjekke loggene så skal jeg se om jeg kan gi det et kvalifisert svar. Er en stund siden det har vært fullt volum (dvs. vi har vel aldri kokt opp en full BK, men heller rundt 90-100 liter), så husker ikke i farta. Tipper rundt 40-50 minutter uten å være bombastisk.

    SvarSlett