Om oss

Denne siden omhandler bryggerlauget Svarstad Ølbryggerlaug, SØL for short. Her vil vi publisere litt info om bryggingen, bilder og video.

lørdag 31. januar 2015

Publikumsfavoritten 2015!

Da var dagen her igjen, og Solveig og jeg setter kursen mot Kanonhallen i Oslo for å delta på Publikumsfavoritten i NM i hjemmebrygging 2015. Det er i år varslet større premier for beste stand, noe som har vært kilde til diskusjoner i hjemmebryggermiljøet. "NM i hjemmebygg" og "feil fokus" har vært noen av kommentarene. Personlig synes jeg fordelingsnøkkelen er helt grei, det er uansett mest premier totalt sett på kåringen av det beste ølet. Samtidig er dette for min del mer show enn (teknisk) bryggekonkurranse.

Anywhooo... I år kjøres det Oktoberfest-tema. Selvsagt var det i anledningen brygget en Märzen, men denne var jeg ikke helt fornøyd med når den ble prøvesmakt rett over nyttår, så jeg måtte hive meg rundt og brygge noe annet som kunne være klart til konkurransen. Det ble en IPA. Populistisk sier du? Nuvel, det er jo en populistisk konkurranse ;) Ærlig talt så liker jeg stilarten veldig godt, og jeg ville forsøke meg på en tilnærming til Haandbryggeriets Fyr & Flamme. Eller rettere sagt, originalen fra Brouwerij de Molen, Vuur & Vlam. Et par prøvesmaker sier at dette er et stykke fra en klone, så litt skuff der. Men den er helt ålreit. Får håpe det faller i smak hos den gemene hop!

Etikett, orginalen


Ellers er ny bar snekret, den vi brukte i fjor var litt vel liten samt noget "halvferdig". Diverse remedier er også med; "pepperkakehjerter", nytt banner, flagg, visittkort, og ikke minst Pretzels! De er nydelige rett fra ovnen, dessverre taper de seg raskt. Fredagskvelden ble brukt til baking, og prezelene ble fryst ned så snart de var avkjølt. Får håpe dette hjelper noe på.






Oppskriftene er som følger:

Pretzel

Deig:
25 gram gjær eller en pakke tørrgjær
3,5 dl vann
1 ss sukker
1 ts salt
9 dl hvetemel

Til pensling:
2 ss smeltet smør
Flaksalt (f.eks. Maldon)

Til koking:
1 liter vann

3 ss natron

Denne ble tredoblet for å kunne mette nok salthungrige ølhunder. For fremgangsmåte, sjekk kilden her: http://mattips.org/pretzels/

Etikett, "klonen"


Oktoberfest im Januar
American IPA

Grøpp:
Pale Malt (8 EBC) 83,6%
Carapils (4,5 EBC) 9%
Victory Malt (55 EBC) 6%
Caraaroma (4,5 EBC) 1,5%

Humle:
Galena (12,2%) @ 60 min til 28,8 IBU
Amarillo (8,4%) @ 20 min til 2,4 IBU
Cascade (6,7%)  @ 20 min til 1,9 IBU
Chinook (12,1%) @ 20 min til 3,5 IBU
Simcoe (12,9%) @ 20 min til 3,7 IBU
Amarillo (8,4%) @ 10 min til 1,4 IBU
Cascade (6,7%)  @ 10 min til 1,1 IBU
Chinook (12,1%) @ 10 min til 2,1 IBU
Simcoe (12,9%) @ 10 min til 2,2 IBU
Amarillo (8,4%) @ 1 min til 0,2 IBU
Cascade (6,7%)  @ 1 min til 0,1 IBU
Chinook (12,1%) @ 1 min til 0,2 IBU
Simcoe (12,9%) @ 1 min til 0,3 IBU
Cascade (6,7%) @ tørrhumling i 4 dager, 2 gram pr liter

Gjær:
WLP001/US-05

OG: 1.058
FG: 1.010
ABV: 6.6 %
IBU: 47.9
Farge: 24.7 EBC

IBU utregnet med Tinseth-formelen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar